Min barndomsjul – del 2(4)

Julslakten

Fjorton dagar före jul måste det mesta av städning och bakning vara färdigt för då började slakten. Skinkan måste ju ligga i saltlake 14 dagar. Hade man ekonomiska möjligheter så slaktade man en gödkalv men annars blev det bara den gödda grisen. Ju fetare grisen var dess bättre var det. Så fort grisen var död stack man grisen i halsen och tog vara på blodet. Det var ofta pigan eller dottern i huset som stod där med hinken och riktade in blodstrålen och vispade ivrigt så inte blodet skulle koagulera. Sedan raskt in i köket och koka blodpalt. Slaktaren skulle nämligen bjudas på palt innan han gick hem. Nu var det bråda tider, allt kött skulle tas till vara, några bitar saltades ner, det maldes, kokades och stektes och så småningom blev det köttbullar, julkorv, pressylta. De fina bitarna på grisen brukade mamma steka och sedan konservera. Skinkan, den kokades i regel inte förrän dagen innan julafton. Vi hade en bra stenkällare under köksgolvet, det var nära till hands, bara öppna luckan i golvet och tre steg ner så var man i källaren. Det var som ett stort skafferi där man förvarade allt i matväg, potatis, grönsaker och konserverade färskvaror.

Tredje Advent

Tredje Advent var det söndagsskolefest. Vi hade en småskollärare som var fantastisk till att planera denna fest. Vi övade sånger; Luciaspel och tablåer med flera akter. Tänk så roligt vi hade, vi fick klä ut oss, det var ju rena rama Dramaten. Det serverades kaffe med hembakat bröd som mammorna hade bakat. Vi dekorerade skolsalens väggar med granrisgirlanger och rött krepppapper, tänk vilken glädje, jag tror de stora hade lika roligt som vi små. Sist kom tomten, alla barnen fick söndagsskolans jultidning och en påse karameller. Festen var slut och alla gick hem trötta men nöjda och kanske glada att allt lyckats så bra.

Jul i köket

Sista veckan innan jul, julstädade mamma köket, kopparn är putsad, spiskupan skurad så egentligen är det bara golvet och möblerna kvar. De sätts i farstun för köksgolvet ska fernissas. Underbart tycker vi barn för vi får uppleva en annorlunda kväll, vi får sitta runt köksbordet i tamburen, dricka varm mjölkchoklad och äta härliga skinksmörgåsar för nu är även skinkan kokt. Sedan klipper vi små röda tomtar av klisterpapper som ska limmas på kaklet över spisen.

Dan före dopparedan

På morgonen dagen efter känner vi en härlig doft av nyfernissat golv och nu ska möblerna in. Mamma hämtar lådan med julpynt, vi hänger upp fyra girlanger i köket och en röd klocka i mitten. Över köksskåpet sätter vi en väggbonad som är broderad med texten ”Ära vare Gud i höjden ”. I trappan står tre träjultomtar. Rena julgardiner ska sättas upp i köksfönstren och nu ska de hemvävda mattorna läggas ut på golvet. Mina bröder tar på sig skidorna och hämtar en gran i skogen för i morgon är det julafton.

Julafton

Pappa har fullt upp i affären och vi hjälper till så gott vi kan. Mamma är nästan färdig med maten, den inlagda sillen är klar, lutfisken är färdig och enbärsdrickan har mognat (den hade så fin färg när man serverade den från en glasbringare), vi bryggde aldrig öl eller mjöd däremot kunde man köpa 10-liters svagdricka från ett bryggeri. Mamma och pappa arbetade nog lite socialt redan då om man får kalla det så. Jag vill berätta om ett par besök som vi gjorde många år.I julveckan hälsade vi på Abraham, han bodde på andra sidan älven i en koja. Han hade eldstad mitt på golvet och en plåtkupa som fångade upp röken. Han hade ett bord och två stolar, som han fått av någon, i sängen hade han en fårskinnsfäll. Abraham var en särling men nöjd med livet. Han var alltid lika glad när han fick lite smakbitar av vår julmat men mest glad blev han då mamma tog fram en liter blåbärsvin, den gömde han extra noga. Vi hade alltid med en kaffekorg för vi vågade inte dricka från hans svarta panna som kanske hade flera dagars sump. Vi tyckte om Abraham trots att det var smutsigt och rökigt i kojan. Han tyckte om besöket och vi sjöng julsånger för honom. Ett annat besök var hos en familj som hade en dövstum flicka. Hon fick varje år ett pepparkakshus och det var till stor glädje. Så småningom kom hon till en dövstumskola och vi kom ifrån varandra, det är ju så med tiden fast det är roligt att ha kvar minnena.

Anna med sin familj