Min barndomsjul – del 4 (4)

Trettondagen

Trettondagens stjärngossar var ett trevligt inslag. Det var de tre vise männen med guld,  rökelse och myrra och några stjärngossar och Judas var också med. De gick från hus till hus med en lysande stjärna och uppförde en sorts tablå med repliker och sånger. Till sist läste Judas en vers om vem han var och gick runt för att få en peng i skinnpåsen.

Så var julen slut och mamma som älskade kalas hade ofta barnkalas på Tjugondaknut. Då skulle granen ut, vi drack saft och åt kakor. Knäcken åts upp om det fanns kvar någon. Vi  lekte jullekar, klädde av granen och sprang ut runt huset med den och lämnade den där för gott. Jag vet  inte varför vi gjorde så men det hade säkert någon betydelse.

Det  är otroligt men sant att trots min ålder så tycker jag fortfarande det är  roligt att dela ut julklappar och dansa runt granen, lägga nykokt skinka på  kvällsmackan, äta lutfisk på juldagen med mycket svartpeppar och vitsås.

 GOD JUL

Det här inlägget postades i Bredselsbor, Nostalgi. Bokmärk permalänken.

1 svar på Min barndomsjul – del 4 (4)

  1. Ung skriver:

    Roligt att läsa hur det var förr!

Kommentarer är stängda.